Botox is de meest populaire cosmetische ingreep ter wereld. Jaarlijks worden er meer dan zes miljoen behandelingen geregistreerd. Ook ik heb met deze behandeling vele mensen geholpen om zich beter in hun vel te laten voelen. Maar hoe werkt het eigenlijk, en wat doet botox precies?
Hoe werkt botox?
Botox is de merknaam voor botuline toxine, dat wordt verkregen uit clostridium botulinum. Deze stof wordt gevonden in de natuur, voornamelijk in landbouwgronden en in het slik van sloten en plassen. In hele kleine concentraties is botox geschikt om te injecteren in de menselijke huid. Het werkt als volgt: om je spieren te laten samentrekken, geven je zenuwen een chemisch stofje – genaamd acetylcholine – af op de precieze plek waar de zenuwuiteinden de spiercellen raken. De acetylcholine hecht zich vervolgens aan de spiercellen, waardoor deze samentrekken. Het injecteren van botox zorgt ervoor dat de acetylcholine ontvangers aan de kant van de spier geblokkeerd worden. Wanneer het stofje wordt afgegeven door de zenuw kan deze zich dan niet meer aan de spier hechten, waardoor de spieren niet meer samentrekken.
Waarvoor wordt botox gebruikt?
Botox wordt veel gebruikt voor cosmetische behandelingen. Zo wordt er een jeugdige uitstraling gecreëerd door het verminderen van lijntjes in het gezicht en kunnen putjes in de kin worden weggewerkt. Deze lijntjes en putjes zijn namelijk ontstaan door het samentrekken van de onderliggende spieren, welke – zoals hierboven beschreven – door het gebruik van botox niet meer samentrekken. Daarnaast zijn er echter ook tal van medische condities die baat hebben bij deze behandeling. Vaak betreft het dan situaties waar bepaalde spieren dusdanig samentrekken, dat iemand er last van heeft. Denk bijvoorbeeld aan incontinentie, of ernstige spasmes. Maar ook chronische migraine en excessief zweten kunnen worden aangepakt met deze simpele ingreep.
Hoe lang werkt het?
Bij de botox behandeling wordt de botox direct in het spierweefsel gespoten, maar het resultaat is niet op dat zelfde moment zichtbaar. Hier gaan twee tot zeven dagen overheen; in het uiterste geval duurt het twee weken tot dat het optimale resultaat is te zien. Vanaf dat moment kunt u drie tot zes maanden van de effecten genieten.
Is het veilig?
Botox wordt al meer dan 30 jaar gebruikt in de geneeskunde en is zeer veilig. Na de hierboven genoemde drie tot zes maanden is de spieractiviteit volledig hersteld. De botox heeft geen invloed op de stevigheid en gezondheid van uw huid. Ook werkt het slechts lokaal en heeft het dus geen invloed op de rest van uw lichaam. Het is goed om te weten dat er soms kleine bijwerkingen ontstaan. Zo kan op de plekken waar u bent geprikt een blauw plekje ontstaan en kunnen in de eerste week na de behandeling tintelingen, stijfheid en druk op de wenkbrauwen worden ervaren. Gelukkig zijn deze bijwerkingen met enkele dagen verdwenen en treden ze slechts zelden op.